BAHAGIAN PENGURUSAN KEWANGAN STRATEGIK

Seksyen Hasil

• Menguruskan penerimaan wang dan merancang aktiviti pelaburan Universiti.
  • Merancang keperluan tunai semasa.
  • Mengeluar inbois, memantau kutipan dan menyediakan laporan bulanan bagi penyewa di UniSZA.
  • Melantik pegawai pemungut.
  • Menyediakan penyata penyesesuaian bank akaun BIMB Hasil 2.
  • Mengurus kawalan kredit bagi semua penghutang universiti kecuali penghutang pelajar.
  • Menguruskan proses pendaftaran penghutang, proses kutipan dan pelaporan berkaitan CTOS.
  • Memantau pengeluaran resit di setiap PTj menerusi penggunaan Sistem Front End Receipting (FER).
  • Mengenalpasti setiap terimaan yang diterima di akaun semasa UniSZA termasuk terimaan melalui online gateway.

Seksyen Perolehan

• Menguruskan semua perolehan Universiti termasuk pembelian terus, sebutharga dan tender bagi semua Kumpulan Wang.
  • Menyediakan khidmat pendaftaran pembekal.
  • Menyediakan dokumen perolehan.
  • Menguruskan pembukaan peti sebut harga/tender.
  • Mengeluarkan surat tawaran/setuju terima/pesanan tempatan.
  • Memantau proses perolehan PTj.
  • Menjadi urus setia Mesyuarat Jawatankuasa Sebut Harga (JSU) dan Mesyuarat Lembaga Perolehan Universiti (LP).
  • Menyelia dan memantau semua kontrak Universiti berkait kewangan.

Seksyen Belanjawan

• Menguruskan, menyemak dan menyelaras permohonan anggaran belanja mengurus universiti dan agihan peruntukan mengurus tahunan untuk setiap PTj.
  • Menyediakan maklumat-maklumat kewangan yang akan dijadikan sebagai input kepada permohonan geran pembangunan Rancangan Malaysia melalui pejabat Pengurusan Harta Benda (PPHB).
  • Menyediakan perancangan dan penjadualan permohonan bajet tahunan.
  • Menyediakan, menyemak, mengemukakan dan memantau prestasi belanjawan tahunan kepada Mesyuarat Jawatankuasa Bajet Universiti.
  • Mengemaskini transaksi di dalam sistem Pemantauan Projek (SPP II) dibuat setiap bulan.
  • Membantu PTj menyelaraskan isu berkaitan peruntukan operasi.
  • Menjadi urus setia Mesyuarat Jawatankuasa Belanjawan Universiti (JBU), Jawatankuasa Pengurusan Kewangan dan Akaun (JKPA) dan Mesyuarat Jawatankuasa Penjimatan Universiti (JKPj)
  • Menjadi urus setia penyediaan laporan JKPA dan L aporan Prestasi Perbelanjaan Mengurus dan Pembangunan secara bulanan untuk dihantar kepada Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).
  • Menyediakan Penyata Aliran Tunai (PAT) bagi tujuan penyaluran geran secara sukuan tahunan.

Seksyen Akaun

• Menyediakan pelaporan kewangan berkala universiti.
  • Menguruskan hal-hal berkaitan pengauditan penyata kewangan.
  • Mengeluarkan notis penutupan akaun kepada PTj.
  • Menyediakan Penyata Kewangan Universiti, Nota Jemaah Menteri (NJM) dan Memorandum Jemaah Menteri (MJM).
  • Membantu dalam penyediaan Laporan Tahunan Universiti.
  • Menguruskan penyimpanan baucer-baucer dan rekod-rekod perakaunan.
  • Menyediakan penyata penyesuaian bank akaun BIMB Induk, CIMB dan Bank Rakyat.
  • Menjadi urus setia Mesyuarat Jawatankuasa Tetap Kewangan dan Pelaburan (JTKP).

Seksyen Kewangan Pelajar

• Membuat pelaporan berkaitan hal ehwal kewangan pelajar.
  • Menguruskan proses pengemaskinian kadar/struktur dan kenaan yuran pelajar.
  • Menguruskan proses penyesuaian data kewangan pelajar antara pelbagai sistem.
  • Menguruskan proses kutipan dan kawalan kredit pelajar/penaja pelajar.
  • Menguruskan proses pengeluaran invois kepada penaja-penaja pelajar.
  • Menguruskan proses semakan dan bayaran balik wang lebihan pelajar.
  • Menguruskan proses kemaskini sistem bagi penangguhan bayaran yuran pelajar.
  • Menguruskan kaunter kewangan pelajar.