BAHAGIAN PENGURUSAN KEWANGAN KORPORAT

Seksyen Kewangan Staf

• Menguruskan pembayaran dan potongan gaji/elaun/lain-lain elaun berkaitan kepada staf dan Pekerja Sambilan Harian (PSH).
  • Menguruskan pinjaman kenderaan dan komputer staf universiti.
  • Menyediakan surat iringan bagi pinjaman Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).
  • Menguruskan pembayaran tuntutan dan pendahuluan kepada staf bagi kumpulan wang mengurus.
  • Memproses pembayaran melalui Electronic Fund Transfer (EFT) dan cek.
  • Menguruskan pelarasan pendahuluan diri/pelbagai.
  • Menyediakan Penyata Pendahuluan setiap sukuan tahun.

Seksyen Bayaran

• Menguruskan pembayaran kepada pembekal / pihak luar bagi peruntukan selain Penyelidikan dan Amanah.
  • Menguruskan tuntutan pensyarah sambilan.
  • Menguruskan pemberian panjar wang runcit.
  • Memproses pembayaran melalui Electronic Fund Transfer (EFT), cek dan permohonan demand draf ke bank.
  • Menyediakan laporan pembayaran bulanan dan sukuan kepada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan laporan statistik penggunaan EFT dan cek kepada Jabatan Akauntan Negara (JAN) .

Seksyen Aset

• Mengurus dan memantau pengurusan aset Universiti merangkumi penerimaan, pendaftaran, penyimpanan, pemeriksaan, pelupusan serta kehilangan dan hapuskira aset Universiti.
  • Menguruskan Stor Pusat merangkumi perolehan stok bekalan pejabat, penerimaan, merekod stok, penyimpanan, pengeluaran, pemeriksaan, pelupusan serta kehilangan dan hapuskira stok.
  • Menjadi urus setia dan memastikan mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Aset Kerajaan (JKPAK) diadakan setiap sukuan tahun.
  • Menguruskan keperluan perolehan aset Universiti.
  • Menyediakan penutupan akaun bulanan dan tahunan bagi aset Universiti.
  • Menyediakan khidmat nasihat dan pelaporan.

Seksyen Penyelidikan & Amanah

• Menguruskan hal-hal berkaitan pelaporan kewangan dan prestasi peruntukan bagi projek amanah/penyelidikan.
  • Menyediakan maklumat perolehan dan pembayaran berkait dengan amanah/penyelidikan untuk makluman PTj, Jawatankuasa berkaitan, pihak Pengurusan Universiti, serta Kementerian.
  • Menyediakan dan menyelia daftar geran tertunda.
  • Menyediakan data auditan MyRA, SETARA, MyMOHES dan lain lain yang berkaitan.
  • Menjadi ahli Jawatakuasa Tabung Kebajikan dan Perlindungan Mahasiswa (TKPM).
  • Menjadi ahli Jawatankuasa Pengurusan Penyelidikan (JkPP).